Πολιτιστικό Κέντρο: Ιστορία μεσσιανισμού, σπατάλης (από 22 εκ. θα φτάσει τα 53 εκ.!) και αδιαφάνειας

Χαρακτηρίζεται από τη δημοτική αρχή ως το «οραματικό έργο της πόλης του Ηρακλείου». Θα προσθέταμε, όχι αυθαιρέτως όπως θα διαπιστώσετε, και ως μνημείο μεσσιανισμού αλλά και αδιαφάνειας…  Το Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου, που κατασκευάζεται εδώ και 8 χρόνια και, αν και θα έπρεπε να έχει παραδοθεί στις αρχές του 2010, ουδείς γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί, είχε αρχικό προϋπολογισμό 30,9 εκατομμύρια ευρώ, στη δημοπρασία δόθηκε με 22 εκατομμύρια και τώρα προβλέπεται να φτάσει τα… 53 εκατ. δηλαδή 45 εκατ. και 8 εκατ. ΦΠΑ! 

Ήδη για τις δαπάνες και τις απίστευτες υπερβάσεις επικρατεί σκότος στην πόλη, αν και υπάρχουν ήδη αναφορές στον εισαγγελέα και τουλάχιστο μία εισαγγελική έρευνα που ήταν σε εξέλιξη, τουλάχιστο μέχρι πριν λίγο καιρό.

Για να προχωρήσει φαγώθηκε ένας προϊστάμενος του έργου, που διαφωνούσε με τις διαδικασίες και τις δαπάνες, αλλά και το πώς αντιμετωπιζόταν ο εργολάβος, διορίστηκε στη θέση του άλλος, εκ της ομάδας των συμβούλων, και άρα απολύτως έμπιστος του δημάρχου και της ομάδας της δημοτικής αρχής, διορισμός που ήταν στα όρια του νόμου και καταγγέλθηκε ως παράνομος με πορίσματα και έγγραφα του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκηση (ΣΕΕΔΔ) και του ΑΣΕΠ. Ο διορισμός καταγγέλλεται εδώ και χρόνια ως παράνομος και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά το παράξενο είναι ότι η δημοτική αρχή αρνείται να συμμορφωθεί βάζοντας τους πάντες σε σκέψεις: μήπως το ρίσκο ενός παράνομου διορισμού είναι μικρότερο από την αντικατάσταση του έμπιστου υπευθύνου από κάποιον άλλο;  

Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, όπως ονομάζεται πλέον, ξεκίνησε ως ιδέα το 1975, επί δημαρχίας Καρέλλη με πρόταση του αείμνηστου Ανδρέα Καλοκαιρινού, παλιού δημάρχου της πόλης. Η αντιπρόταση ήταν, αντί να γίνει ένα κολοσσιαίο μέγαρο μεγάλου κόστους, που θα είχε τεράστιες δυσκολίες στην οικονομική και στη λειτουργική διαχείριση, να γίνονταν μικρά πολιτιστικά κέντρα στις συνοικίες. Η πρόταση αυτή, τότε και στη συνέχεια, θεωρήθηκε περίπου «προβοκατόρικη» για το μεγαλόπνοο σχέδιο…

Έγιναν κάποιες μελέτες στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από τη δημοτική αρχή Ασλάνη και το 2004 επικαιροποιήθηκαν από τη δημοτική αρχή Κουράκη.

Ο προϋπολογισμός, όπως ανακοινώθηκε από τον Γ. Κουράκη και έγραφαν οι εφημερίδες  στις 4 Οκτωβρίου του 2004, θα έφτανε τα 30,9 εκατ. ευρώ και η ολοκλήρωση των εργασιών θα γινόταν σε 4 χρόνια από την έναρξή τους.
Κατά κτίριο, ο προϋπολογισμός είχε ως εξής:
Κτίριο Α: (επιφάνεια 547 μ2) 962,580,00
Κτίριο Β: (επιφάνεια 996 μ2 ) 1.957.450,00
Κτίριο Γ: (επιφάνεια 1.873 μ2) 2.911.230,00
Κτίριο Δ: (επιφάνεια 5.764μ2 ) 13.191.490,00
Κτίριο Ε: (επιφάνεια 2.818μ2) 4.548.790,00
Χώροι στάθμευσης: (επιφάνεια 11.500μ2) 6.750.000,00
Περιβάλλων χώρος: (εντός οικοπέδου, επιφάνεια 2.500μ2) 587.500,00

Τα κτίρια Γ,Δ,Ε ανέλαβε η κυβέρνηση, μέσω των κονδυλίων των κοινοτικών προγραμμάτων, απ’ όπου εξασφάλισε ποσό 17 εκατ. ευρώ, ενώ ο δήμος και τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού  θα εξασφάλιζαν το υπόλοιπο ποσό, όπως θα προέκυπτε μετά τον διεθνή διαγωνισμό για την ανάθεση της εργολαβίας.

Η εργολαβική προσφορά ήταν στα 22.180.077,30 ευρώ και η σύμβαση με το δήμο υπογράφηκε στις 12 Απριλίου 2006. Η συμβατική υποχρέωση για την παράδοση του έργου ήταν, όπως προαναφέρθηκε, 4 χρόνια.

Ξαφνικά στα 36 εκατ.!

Λίγο πριν το τέλος του χρόνου της εργολαβικής συμβατικής υποχρέωσης, στα τέλη του 2009, το κτίριο ήταν μισοτελειωμένο και τα λεφτά εξαντλημένα, άγνωστο πώς, αφού ήταν όλα διασφαλισμένα, μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων, των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, ίδιων πόρων αλλά και δανεισμού του δήμου Ηρακλείου. Τότε, τον Νοέμβριο του 2009,  ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης έφερνε το θέμα στη βουλή. Η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε μόλις αναλάβει. Στο δελτίο τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Κεφαλογιάννης, φίλα προσκείμενος στο δήμαρχο Ηρακλείου όχι τώρα επί συγκυβέρνησης, αλλά χρόνια πριν, φαίνονται πολλά. Από τις απαντήσεις της κυβέρνησης φαινόταν ότι ήδη το έργο είχε ξεφύγει. Και τα 22 εκατ. ευρώ γίνονταν ήδη… 42, με τον ΦΠΑ, δηλαδή γύρω στα 35-36 εκατ. ευρώ! Ενώ ο χρόνος ολοκλήρωσης πήγαινε στο 2011. Έγραφε στην ανακοίνωση ο κ. Κεφαλογιάννης:

«Την ολοκλήρωση του έργου  «Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου» ζήτησε ο  Βουλευτής Ηρακλείου  και πρώην Υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης  από τους συναρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης αναφέροντας τους, ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που αποτελεί όραμα των Ηρακλειωτών και αντικείμενο σχεδιασμών του Δήμου για πολλές δεκαετίες ανέρχεται σε 42 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία η προηγούμενη Κυβέρνηση της ΝΔ είχε διαθέσει ποσό 21 εκατομμύρια ευρώ και 3 εκατομμύρια ευρώ τα ιδρύματα Καλοκαιρινού.

Ο πρώην Υπουργός ζήτησε από την νέα  Κυβέρνηση να πληροφορήσει την Βουλή των  Ελλήνων αν προτίθεται και από ποιους Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους  θα διαθέσει το υπόλοιπο ποσό των 16.000.000 ευρώ που απαιτείται για την ολοκλήρωση του έργου. μέχρι το 2011 και ποια θα είναι τελικά η οικονομική συμβολή του Δήμου Ηρακλείου. 

Η Κυβέρνηση του  Γεωργίου Παπανδρέου παραδέχθηκε ότι  η προηγούμενη  Κυβέρνηση της  ΝΔ για το έργο του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ διέθεσε το παραπάνω ποσό των 21.000.000,00 ευρώ, ενημέρωσε ότι το ποσό που θα καταβάλλει ο Δήμος Ηρακλείου ανέρχεται σε 4.500.000,00 ευρώ , αλλά δεν δεσμεύτηκε και δεν πληροφόρησε από ποιους Κοινοτικούς η Εθνικούς πόρους θα χρηματοδοτηθεί το υπόλοιπο ποσό των 16.000.000 ευρώ που απαιτείται για την ολοκλήρωση του»

Αποκαλυπτική ήταν η απάντηση που έδωσε στη βουλή και ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος:

«Ο συνολικός προϋπολογισμός της μελέτης είναι 42.000.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο εξοπλισμός.

Τον Ιούλιο του έτους 2003 εντάχθηκε στο ΕΠ «Πολιτισμός» μέρος του συνολικού έργου, δηλαδή 3 κτίρια και ο αντίστοιχος περιβάλλον χώρος (συγχρηματοδοτούμενο τμήμα) , προϋπολογισμού 17.000.000 ευρώ πλέον του μη επιλέξιμου για συγχρηματοδότηση ΦΠΑ. Τα άλλα δύο κτίρια και ο αντίστοιχος περιβάλλον χώρος αποτελούν το αυτοχρηματοδοτούμενο τμήμα του έργου.

Μετά από την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο κοινοπραξία τον Απρίλιο του έτους 2006, το συνολικό εργολαβικό αντάλλαγμα διαμορφώθηκε στο ποσό 22.180.077,30 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Για το συγχρηματοδοτούμενο τμήμα είναι 16.324.553,42 ευρώ και για το αυτοχρηματοδοτούμενο 5.855.523,88 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Ο φορέας μέχρι σήμερα και στα πλαίσια  του Γ ΚΠΣ, έχει χρηματοδοτηθεί από  την ΣΑΕ 014/3 για το σύνολο του επιλέξιμου για συγχρηματοδότηση ποσό, δηλαδή 16.324.853,42 ευρώ ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες ανέρχονται στο ποσό των 11.814.687,43 ευρώ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του 2010. Ο Δήμος Ηρακλείου δεσμεύτηκε εγγράφως (αναφορά στο ΤΔΕ) για την εξασφάλιση των πόρων του αυτοχρηματοδοτούμενου τμήματος του μη επιλέξιμου για συγρηματοδότηση  ΦΠΑ, του συνόλου του έργου και του εξοπλισμού όλου του Π.Σ.Κ.Η .»

Ο δε υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είπε, Γιάννης Ραγκούσης, έλεγε την ίδια μέρα άλλο προϋπολογισμό για το έργο!  «Σύμφωνα με το τεχνικό Δελτίο ένταξης και την Σύμβαση κατασκευής, το έργο συμβασιοποιήθηκε το 2006 για το ποσό των 26.394.291,99 ευρώ, εκ των οποίων ποσό 22.394.291,99 αφορά σε συγχρηματοδότηση από το ΕΠ «Πολιτισμός» και από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου (δωρεές τρίτων, ίδιοι πόροι) που είναι και ο κύριος του έργου».

Έτσι, το ένα υπουργείο μιλούσε για εργολαβική σύμβαση περίπου 22 εκατ. ευρώ, το άλλο για 26 εκατ., ενώ ο προϋπολογισμός είχε ήδη αναμορφωθεί, το 2009, σε 42 εκατ., με τον ΦΠΑ!

Τώρα στα 53 εκατ.!

Τώρα πλέον ο λόγος είναι για 45 εκατ. και 8-9 επιπλέον για τον ΦΠΑ! Ενώ ήδη ο δήμος αναζητά ποσό 11,5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (απ’ την οποία έχει δανειστεί και άλλα ποσά για το έργο), ώστε να δημοπρατήσει την επόμενη φάση των εργασιών, που είναι εσωτερικές διαμορφώσεις, εξοπλισμός κλπ.

Σε οικονομοτεχνική μελέτη που παρουσίασε η ΔΕΠΤΑΗ τον περασμένο Αύγουστο αναφέρεται (σελ. 15) ότι «το συνολικό κόστος του ΣΠΚΗ  εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 45.319.181,00€  πλέον ΦΠΑ», που υπολογίζεται πάνω από 8 εκατ. ευρώ… Δηλαδή, τελικά ένα κόστος 53-54 εκατ. ευρώ, ενώ η αρχική εργολαβική σύμβαση ήταν λίγο πάνω από τα 22 εκατ. ευρώ… Ήδη το δημοτικό συμβούλιο, σε συνεδρίαση της 15ης Νοεμβρίου 2013, συζήτησε να δώσει άλλες 365 ημερολογιακές ημέρες  παράταση στην εργολαβία, να φτάσει δηλαδή, στα τέλη του 2014!

Οι κύριοι χώροι του συγκροτήματος είναι:

  • Η Κεντρική Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων (ΚΑΠΧ), χωρητικότητας 801 μονίμων θέσεων, που διατάσσονται σε πλατεία, θεωρεία και εξώστη. Περιλαμβάνονται επίσης τεχνικά εργαστήρια, αποθήκες σκηνικών, βοηθητικοί και υποστηρικτικοί χώροι. Η ΚΑΠΧ εξυπηρετεί τη διοργάνωση εκδηλώσεων όπως: θέατρο, λυρικό θέατρο, μπαλέτο, συναυλίες κλασσικής μουσικής, μιούζικαλ, συνέδρια, διαλέξεις, προβολές.
  • Η Αίθουσα Συναυλιών, χωρητικότητας 237 μονίμων θέσεων, που διατάσσονται σε πλατεία και εξώστη. Η Αίθουσα Συναυλιών εξυπηρετεί τη διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων μικρής κλίμακας, συνεδρίων, διαλέξεων και προβολών.
  • Το Αμφιθέατρο, χωρητικότητας 151 μονίμων θέσεων. Το αμφιθέατρο εξυπηρετεί την διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, διαλέξεων και προβολών.
  • Η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων (ΑΠΧ), μέσου μεγέθους, με κινητές θέσεις και χωρητικότητα 175 – 250 θέσεων ανάλογα την εκδήλωση. Η ΑΠΧ εξυπηρετεί το ανέβασμα παραστάσεων πειραματικού θεάτρου, καθώς και την διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, διαλέξεων και προβολών.
  • Οι Χώροι εκδηλώσεων, με ευελιξία μεγέθους/χρήσης (κινητά καθίσματα), χωρητικότητας 230 θέσεων, προορίζονται για την διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, διαλέξεων, προβολών και κοινωνικών εκδηλώσεων.
  • Τα φουαγιέ.
  • Οι εκθεσιακοί χώροι
  • Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια
  • Οι χώροι εστίασης και αναψυχής (εστιατόρια, καφέ, αναψυκτήρια)
  • Τα καταστήματα που διαμορφώνουν τη «γειτονιά των καταστημάτων» και περιλαμβάνουν: βιβλιοπωλείο, δισκοπωλείο, γραφείο ενοικίασης αυτοκινήτων, ταξιδιωτικό γραφείο και κέντρο πληροφόρησης με μηχάνημα ΑΤΜ.
  • Οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, σε τέσσερα (4) υπόγεια επίπεδα εντός του οικοπέδου του ΣΠΚΗ, συνολικής δυναμικότητας 230 θέσεων.
  • Τα γραφεία διοίκησης, για την στέγαση των διοικητικών λειτουργιών του ΣΠΚΗ
  • Οι χώροι παραμονής κοινού
  • Οι βοηθητικοί χώροι εξυπηρέτησης των λειτουργιών του συγκροτήματος

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Πολιτιστικό Κέντρο: Ιστορία μεσσιανισμού, σπατάλης (από 22 εκ. θα φτάσει τα 53 εκ.!) και αδιαφάνειας”

  1. άγνωστος μα αξιοπρεπής

    53-22=31 εκ. = τουλαχιστον 20 εξοπλισμένα σχολεία και μια δεκαριά κέντρα υγείας επισης εξοπλισμένα με την τελευταια τεχνολογία, όλα σύγχρονα βιοκλιματικά ανθρώπινης κλίμακας και πάνω απ`όλα προς χρήση με άμμεσα αποτελέσματα,,όχι πως το πολιτιστικό είναι περιττό, μα κομματάκι εκτός κλίμαμας μου κάνει, φοβούμαι δε αυτούς που θα τοποθετηθούν διευθήνοντες εκδηλώσεων και χώρων, τι επιλογές και με τι κριτίρια θα τις κάνουν, μα με ποιά κουλτούρα.. άκουσα τυχαίως οτι στα εγκαίνια και προς τιμή του δημάρχου, προσωπικό του επίτευγμα μελέτης επίβλεψης και κατασκευής του κέντρου, θα καλεστεί ο γνωστός και εύηχος βάρδος καρράς για να ερμηνεύσει το αριστούργηματικό “τηλεφώνησε μου”,, λυπάμαι τον απλό λαϊκό προοδευτικό νέο ή γέρο καλλιτέχνη που θα ζητήσει μια γωνίτσα να παρουσιάσει τη δουλιά του τι έχει ν`ακούσει απ`αυτούς στις στρουφιχτές καρέκλες, λες και δεν ξέρουμε ως νέοι τι συμβαίνει σαν ζητάμε για καμμιά εκδήλωση ή έκθεση την ανδρόγεω ή τον άγιο μάρκο-μέχρι να γίνουν καφέ και αυτά σα τη βικελαία-τι διαμάντι κτήριο και αυτό, ένας τοίχος από πάγο είκοσι μέτρα ψηλός στο καλύτερο σημείο του ηρακλείου ή σα ντισκοτέκα ή σα σαρκοφάγος του τσερνόμπιλ μοιάζει.

    υγ βασίλη καρρά δεν μου φταις σε τίποτα και συγγνώμη που σε αναφέρω, μα δεν θα σε ακούσω κιόλας στο ραδιόφωνο και ελπίζω ποτέ σε οποιοδήποτε πολιτιστικό κέντρο, να με συμπαθάς

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί